Ahelyett, hogy a négy betűs rövidítéses képesítéseimmel fárasztanálak inkább arról mesélek hogyan jött és mit jelent nekem az önvédelem.

13 éves koromban egy testnevelés órai felmérőn nem tudtam megcsinálni egy darab szabályos fekvőtámaszt sem így jó ötletnek tűnt elkezdeni sportolni. Főleg, hogy egy olyan környéken laktam ahol egy marék apróért már simán lepofoztak felnőtt emberek fiatal gyerekeket. A suliból hazafelé sokat kellett nézelődni nehogy egy rossz utcába forduljak be. Nem élveztem ezt a kiszolgáltatottságot.

Az egyik ismerősöm, később barátom, aki anno az igazi ‘veszélyes kölyök’ kategóriába tartozott lehívott Taekwon-do edzésre. Látva az ő “mutatványait” megtetszett, lementem és kipróbáltam. Akkor még nem volt összehasonlítási alapom de azóta rájöttem, hogy az ország egyik legjobb edzőjéhez kerültem, akinek a tudásán azóta is csak ámulok. Egy csapásra átvette a sport az életemben a fő irányvonalat és elkezdtem a Taekwon-do-t.

Egy idő után egyre jobban elkezdtek érdekelni a kevesebb szabályi megkötésekkel operáló küzdősportok. Észrevettem hogy bár akkoriban nem számítottam öregnek de ahhoz képest aki  7 évesen kezdte a műfajt és egykorú volt velem, nehéz volt akár csak hasonló sebességet és mozgáskoordinációt összehozni. A rutinról nem is beszélve. Ekkor tanultam meg, hogy a szabályok mindig az ügyesebbnek és képzettebbnek kedveznek. Arra gondoltam mennyivel egyszerűbb lenne a zseniális lábmunka elmozgásokból profin visszakontrázó versenyzőt elkapni a fehér ruhájánál fogva és lefejelni olyan avantgárd módón. De az persze szabálytalan lett volna…   

Kipróbáltam más küzdősportokat is de sajnos abban az időben az volt a módi, hogy első edzésen rád adtak egy boxkesztyűt és rommá vertek aztán ha tetszett akkor jöhettél pénteken is. Emlékszem, a videotéka előtti padon üldögéltem, támasztottam a lüktető fejem és próbáltam levonni az aznapi tanulságot. Sajnos nem láttam ezeken a helyeken a hosszú távú fejlődés lehetőségét.

2006-ban jött a Krav Maga. Egy zseniális tv műsor után, ami bejárta az országot kezdték el mondogatni a barátaim, hogy látták a TV-ben ezt a műfajt és hogy mennyire hatásos technikákat mutattak benne. Lementem megnézni egy edzést és tátott szájjal dolgoztam fel a látottakat.

Eldöntöttem, hogy bárhogy is alakuljon a sors ezt a műfajt szeretném a legprofibban elsajátítani. Láttam benne a megkérdőjelezhetetlen hatékonyságot. Megláttam benne, hogy elsősorban csak a túlélésre összpontosít ezért – természetesen kontroll alatt, biztonságosan – de mindent engedélyez. Míg a kezdők a földön birkóztak a padlóra szétszórt késekért, a haladók kivették az edző melletti kis tornazsákból kényelmesen. Amikor a “kicsik” felhördültek, hogy lehet-e ilyet az edző csak mosolygott, hogy ő annyit mondott, hogy mindenki szerezzen egy kést, és a másiktól is el lehet venni. Már akkor rájöttem, hogy itt nem hősöket képeznek. Persze aztán a haladók is megküzdöttek a késért, hogy tudják hányas a kabát. Azt meg lehetett tanulni a szituációból, hogy ne hagyd ki a kínálkozó lehetőséget mert az életed múlhat rajta.

A győzelem volt a cél nem a harc.

Az életem, egy visszagondolva, hosszúnak tűnő időszakában rengeteget dolgoztam az éjszakában. Vendéglátóhelyeket üzemeltettem és a pályán is dolgoztam rengeteget. Sokszor tette próbára a tudásomat az élet hiszen ott ahol alkohol és emberek vannak ott baj lesz. Éltem át pillanatot, amikor olyan agresszívan kellett valakinek neki mennem, hogy a saját kezem eltörtem de miután edzésen sokszor gyakoroljuk mi van ha egy végtag kiesik a játékból folytatni tudtam és a végén nem engem tapostak meg a földön. A gyors döntéshozó képességemnek köszönhetően elkaptam valakit, aki még csak tervezgette a verekedést de még az első mozdulata előtt kint találta magát. Megtanultam tartani a távolságot és a veszélyesnek tűnő embereket nyugodtabban kezelni. Ha nincs a Krav Maga ezekért a szituációkért sokkal nagyobb árat fizettem volna.

Nálam bizonyított a rendszer ezért azt állítom, hogy nálad is fog!  

2014-ben sikeresen elvégeztem az oktatói kurzust és nekiláttam a munkának. Azóta is imádom ezt a rendszert és nagyon szeretem oktatni. Jelenleg a Krav Maga teszi ki az életem. Mindenkivel türelmes vagyok, nekem nem számít mennyire vagy tehetséges. Ha meg akarod tanulni én addig nem nyugszom míg nem sikerül.

A legjobb pillanatok, amikor a tanulók arról számolnak be, hogy egy erőszakos szituációban magabiztosak voltak és megoldották a helyzetet. Megérte az a sok kemény edzés. Még boldogabb vagyok ha arról számolnak be, hogy valaki mást védtek meg. Hála az égnek mindkettőből adott az élet.

Tanuld meg megvédeni magad! Állj ki társaidért és magadért!