Nehéz megfogalmazni, néhány mondatban miért fontos nekem az önvédelem és az önvédelem oktatás. Mint ahogy sok más kollégám ebben a szakmában, én is több évtized küzdősportos (kick-box, jiu-jitsu, boksz.. ) tapasztalattal kerültem az önvédelem területére.
Hogy mi motivált az önvédelem oktatásban? Az, hogy jó néhány évnyi valós, utcán begyűjtött szituáció van mögöttem.
Olyan helyzetek, ahol a támadó valóban kárt akar tenni.
A fenyegetőzést tettek követték, az eszközök pedig nem egy önvédelmi tankönyv oldalairól lettek kiválogatva…
Bő tíz éve oktatok, ezidő alatt több száz tanítványom volt, akik teljesen más háttérrel érkeztek és teljesen eltérő felkészítést igényeltek, én is sokat tanultam tőlük!
Azok az emberek, fiúk, lányok, irodai dolgozók, fiatal férfiak vagy akár anyukák, akik nálunk tanulnak, a legjobb és legéletszerűbb felkészülést érdemlik. A kontroll nélküli agresszióért már nem kell a város legzűrösebb részére menned. Elég, ha koncertre, iskolába mész, autózol vagy akár csak el akarsz jutni a munkába és tömegközlekedsz… Pontosan ezért gondolom, hogy az edzéseinken a lehető legreálisabb helyzeteket kell megteremtenünk neked, instruktorként nagy felelősségünk van ebben. Nem finomkodhatunk, nem hitegethetünk és szakmailag téves elvekre épülő technikákat sem taníthatunk. Nem önámításra épülő sikerélményt szeretnénk adni neked.
Az utcán, a metrón, a parkban vagy a parkolóban nem lesz bíró, aki megállítja a másikat… és csak remélni tudjuk, hogy nem az életedről fog szólni.
A KALAH önvédelmi rendszerében találtam meg azt az életszerűséget, ami hozzám is közel áll. Az én edzéseimen is ezt fogod tanulni, a társaid ellenállással fognak gyakorolni veled, te pedig alkalomról alkalomra jobb leszel.
Szeretném átadni azt a technikai és mentális tudást, ami ahhoz kell, hogy nagyobb eséllyel elkerülj vagy megoldj erőszakos szituációkat, meg tudd védeni önmagadat és szeretteidet.