Önvédelem

Hogyan védekezzünk késes támadás ellen?


Akkor jöjjön a legnagyobb önvédelmi probléma. Én azt látom, hogy röviden tömören nem telik el úgy hét, hogy késelés ne történne. 2021 januárjában már 8 késelés volt ami a médiában megjelent.

Ez a típusú támadás a legsűrűbb és legveszélyesebb önvédelmi szituáció hazánkban (is) és bárki az áldozatává válhat. Remélem, hogy a cikk a segítségetekre lesz hogy egy kicsit nagyobb rálátásotok legyen erre a témára.


Csapjunk bele, kezdjük a matekkal!

A késelés dinamikája

Elemezzük támadó szempontból. Ahhoz hogy reális rálátásunk legyen a témára elengedhetetlen, hogy a késelő szemszögéből kezdjünk. Próbáld ki! Fogj egy párnát és egy fél literes üres műanyag palackot. Nyomd ki a levegőt belőle, kupak vissza, telefonon állíts egy időzítőt 3 másodpercre és szurkáld össze a párnát. A kapott szám kb. 15-18 lesz. Az 5-6 SZÚRÁS MÁSODPERCENKÉNT!

Gondolj bele hogy, egy ember, aki soha nem tanult semmilyen küzdősportot vagy harcművészetet, az alkatától erejétől függetlenül másodpercenként akár 5-6 halálos sérülést tud okozni. Ez piszkosul sok mivel 5-6 védekezésre másodpercenként maximum James Bond képes.

Egy ilyen szurkálás vihar túlélésére 2 dologra lesz szükséged:

1. Isteni segítség. KOMOLYAN! Mert van egy rész amit nem tudsz befolyásolni!

2. Kőkemény ÉLETHŰ edzésre és felkészülésre!

Nincs más út sorry! Az hogy milyen támadás érhet a jövőben arra nincs nagyban kihatásod egy dolgot tudsz tenni. Készülsz rá!


Honnan tudod hogy reális edzésen/képzésen jársz?

A lassan felépített technikai rész után, amikor teljes sebességgel gyakoroltok akkor vannak olyan kemény támadások amiket nem tudsz megoldani. Tehát a bukás is az edzés része. Ha ez nincs akkor…gondolj csak bele te késálló vagy? Ugye érzed hogy ez sántít.

Ahogy az ember hozzászokik az élethűséghez nem fogja élvezni az „illúzió edzéseket”. Amikor mi is az oktató kollégákkal edzünk 3-4 bukás mindig van. Azért mert nem áltatjuk magunkat a legyőzhetetlenség édes mítoszával. És ezt a módszert higgyétek el nagyon lehet szeretni. Semmi ego!

A technikai részletek előtt tisztázzuk a legfontosabb dolgot:


1. ÉLESBEN MEG FOGSZ SÉRÜLNI!

Az a kérdés, hogy a sérülésed halálos vagy nem. Ebben sokkal nagyobb szereped van mint azt gondolnád. Amennyiben nem a szerencsére hagyod. Amire mi tesszük a voksunkat:

ALAP: Kommunikálj stressz alatt!

Lehet hogy megúszhatod ép bőrrel ha például rablásról vagy erőfitogtatásról van szó anélkül, hogy a támadód megkéselne. Beszélned kell! Az egód engedd el akárhogy szid ütöget rugdos nem borulhat el az agyad mert könnyen az életedbe kerülhet.

Ne szólj be a támadónak! És ne feledd az, hogy együttműködsz nem azt jelenti hogy a támadód kedves lesz veled. Ha lefagysz és megnémulsz azt veheti ellenszegülésnek is a késes mivel húzod az idejét. És igen EDZÉSEN IS beszélned kell !

Példa: A keresztfiát az egyik tanítványunknak megszúrták a Blahán, mert nem adta oda a telefonját ELÉG GYORSAN. (Lefagyás és megnémulás)


1. Kezdés: Húzd össze magad! Ha volt olyan szerencséd hogy megláttad a kést mielőtt szúrt volna akkor, a felsőtested görbítsd össze, mint egy kérdőjelet a könyökeid nyomd össze magad előtt és húzd be a NYAKAD (Úgy mint a boxolók).

NE feledd: Mindenképpen meg fogsz sérülni! Elkezdődhet olyan gyorsan a szurkálás amire még nem tudsz reagálni. Ez a testtartás segít abban hogy a kés útjában legyenek a karjaid ezzel is csökkentve a halálos sérülés lehetőségét! Lényeg hogy a kés ne tudjon teljes mélységében beléd szúródni.


Példa: Pár hónapja a 3-as (budapesti) villamoson történt késelés, ahol a váratlan szúrás sajnos olyan tisztán találta el az áldozatot hogy szinte azonnal meghalt.


CSAPDA STRATÉGIA:


A kontrollod legyen a „gödör”.

Ha egy csapdát képzelsz el, akkor a kontrollod a gödörnek felel meg amibe „beleesik” a támadó. Ez gátolja a szabad mozgásban amivel a támadási lehetőségei nagyban lecsökkennek a te esélyeid viszont nőnek.Kontrolláld azaz fogd le a késelő kart és lépj ki a támadás vonalából. „Állj éledre” magyarul fordulj oldalra a védekezés közben.

Ha ezt a részt kihagyod és csak ütöd rúgod a támadót, nem lesz tartalék a technikádban. Azaz ha nincs biztonságos helyen rögzítve a kés akkor közvetlen életveszélyben küzdesz! Ne feledd 5-6 szúrás per másodperc! A szúrások vágások pedig végtelen szögben és irányban jöhetnek. Minden támadás után a támadó irányt vált automatikusan. A kontroll segíti elő, hogy kikerülj a közvetlen életveszélyből. Mi arra szavazunk hogy legalább 5-10 másodpercig kell megtartanod valakit a „gödörben” hogy elegendő ellentámadást kapjon.


Példa: A karácsonykor történt késelés, amiben egy rendőrt szúrt meg a késelő 3-szor, mielőtt lelőtték. A szúrásoknál a comb, test és a fej sérült meg. (Kontroll hiány miatt automatikus irányváltás)


2. Ellentámadás azaz a „szurony”!

Ez a gödrödben elhelyezett szurony, ami okozza a sérülést a támadónak. A kontroll után azonnal megszórod és minél több sérülést igyekszel okozni neki rúgásokkal, ütésekkel, könyökösökkel, fejeléssel, harapással ez teljesen részletkérdés. A lényeg, hogy tedd harcképtelenné!

Ha ez nem következik be akkor újra támadhat és biztos lehetsz benne hogy az már sokkal agresszívebb lesz amennyiben bekövetkezik.

Na de mennyit?

Aki késsel támad iszonyú „vörös zónában” van. Lehet hogy drog vagy alkohol befolyása alatt van. Fogalmunk sincs, hogy egy ilyen pszichotikus állapotban lévő ember mennyi ütést/rúgást bír ki, mire abbahagyja a támadást. A vörös zóna az agyban úgy működik mint egy páncél a fájdalom ellen.

Mi ezért nem hiszünk már az üss és fuss elméletekben tehát a távolság tartáson alapuló stratégiákban. Ugyan bejöhet, de ismétlem egyszerűen nincs benne TARTALÉK arra az esetre, ha hibáznál vagy ha a támadód piszkosul bírja a fájdalmat. Mi a legrosszabb forgatókönyvre készülünk és ha jobban alakul…Örülünk!

Ahogy harcképtelen lett a késelő AZONNAL ABBA KELL HAGYNOD! Ha ezt nem teszed, az már nem önvédelem hanem bosszú, amiért börtönbe kerülhetsz!


Példa: Az egyik nemrégiben történt késelésnél a támadót a késelés előtt gumilövedékes fegyverrel többször meglőtték és ez sem vette el a gyilkos motivációját. Rendőri testkamerákon megfigyelhető sokszor hogy van, akit éles fegyverrel lőnek le nem is egyszer és még azután sem hagyja abba a támadást.


Vigyázzatok magatokra és ne menjetek bele semmilyen utcai konfliktusba, ami elkerülhető!

Ha érdekel az önvédelem jelentkezz edzésünkre és teszteld be!